Németh György

Németh György (1951)

fotográfus, karikaturista

Szegeden élő fotográfus, grafikus, tanár. 1989-ig a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola pedagógia tanszékén dolgozott, amatőrként a Szegedi Fotóklub Kontakt alkotócsoportjában kezdett fényképezni. 1989-től az MTI Dél-Alföldi régiójának újságíró-fotóriportereként dolgozott, a szerbiai Vajdaság és a Partium is munkaterülete volt. Hírügynökségi munkáival rendszeresen szerepelt az évi sajtófotó pályázatokon, számos díjat nyert. Két alkalommal válogatták be fényképeit a World Press Photo kiállítás anyagába.

Grafikusként, karikaturistaként több mint száz könyvben és egyéb kiadványban szerepelnek munkái. Két önálló albuma jelent meg. Fotósként dolgozott Iránban, Kubában, Burmában, Vietnamban és több egykori szovjet tagköztársaságban. Több évtizede dokumentálja a Szegedhez közeli homokháti tanyavilágban élők világát. Jelenleg sajtófotózást tanít a szegedi tudományegyetem kommunikációs tanszékén és szakképzési intézetében.

Az utóbbi évtizedben az alföldi tanyasi élet még fellelhető formáinak dokumentálásán, Szeged város még ma is dolgozó „kisiparosainak”, műhelyeik dokumentálásán, a Szegeden élő képzőművészekről szóló portrésorozaton dolgozik. Hazánk nagyvárosaiban, különböző intézmények, fotósklubok meghívására rendeztek kiállítást munkáiból.

Munkáim